Dit moet u vooraf weten over wadlopen

VANAF 01-01-2024 DIENT U ZELF EEN TICKET (ENKELTJE) TE KOPEN BIJ REDERIJ WAGENBORG. DIT KAN ZELFS NOG OP DE DAG DAT U GAAT WADLOPEN WORDEN AANGESCHAFT.

Veiligheid boven alles!

Een wadlooptocht is altijd op eigen risico, maar natuurlijk staat uw veiligheid bij mij voorop.

Een spatje regen is niet erg, integendeel. Maar toch besluit ik soms een tocht te annuleren, bijvoorbeeld omdat de het weer echt te slecht is. U kunt denken aan een te lage temperatuur, wind, onweer, zware neerslag en noem maar op. Ook kan het zijn dat de waterstand te hoog is. De avond voor de door u gereserveerde wadlooptocht neem ik altijd telefonisch contact met u op.

Ook u kunt bijdrage aan de veiligheid door:

  • op tijd aanwezig te zijn.
  • de juiste kleding aan te hebben.
  • in goede conditie te zijn.

Wat als een tocht wordt geannuleerd?

Als ik besluit een tocht te annuleren, dan neem ik daar zo snel mogelijk contact met u over op. Het boekingsgeld krijgt u volledig teruggestort.

Een wadlooptocht annuleren

Wilt u een geboekte wadlooptocht annuleren? Of wijzigt het aantal deelnemers? Geef dit minimaal 3 weken voor de geplande datum door!

Geeft u een annulering of wijziging later door, dan vervalt het recht op restitutie. Het is voor mij namelijk erg moeilijk om binnen 3 weken een nieuwe groep in te plannen.

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar

Voor een oversteek naar een Waddeneiland is de minimumleeftijd circa 13 jaar. Voor een zwerftocht is dat circa 10 jaar. Bij de genoemde leeftijden ga ik ervanuit dat uw kind in goede conditie is en enig sportiviteit niet vreemd is.

Gezondheid en conditie

Voor alle tochten geldt dat een slechte conditie of overgewicht voor problemen kan zorgen. Mensen met een normale conditie kunnen een zwerftocht uitstekend aan, maar voor een oversteek naar een waddeneiland (bijvoorbeeld Ameland) moet u toch echt sportiever zijn!

U moet er bij een oversteek namelijk rekening mee houden dat u een aantal uren non-stop loopt en er geen gelegenheid is lekker even te zitten om uit te rusten!

Wat trekt u aan bij het wadlopen?

Wadlopen vraagt om specifieke kledingvoorschriften. Niet dat u van alles hoeft aan te schaffen. Integendeel: kies vooral kleding die nat en vies mag worden.

Dit zijn de kledingvoorschriften:
•Hoge schoenen (verplicht!)
Het is belangrijk dat de schoenen goed blijven zitten. Heel geschikt zijn bijvoorbeeld hoge canvas gympen (‘All Stars’), of de goedkope varianten daarvan die te koop zijn bij bijvoorbeeld Scapino, Action en Bristol. Hardloopschoenen blijven ook goed zitten. Duikschoenen zijn ook prima.
Neem geen te oude schoenen. Het lijm van de zool kan verdrogen, verliest daardoor zijn fuctie en de zool blijft achter in het eerste de beste stukje slik. Einde wadlooptocht voor u.

– WINDJACK – VERPLICHT. U kunt deze direct aantrekken of in rugzak meenemen.

•Sokken
•Korte broek
•Verschillende lagen kleding
(bijv. singlet, T-shirt, sweater)
Door de verschillende lagen kunt u snel inspelen op veranderend weer. Vaak hebben deelnemers in het begin warm, maar zo gauw ze nat zijn geworden krijgen ze het koud. Een rede voor een extra kledingstuk mee te nemen.
• Petje

Verder meenemen:
•Rugzak
•Iets te eten (gesmeerde boterhammen bijvoorbeeld)
•Iets te drinken (geen alcohol)
•Zonnebrandmiddel
•Bij oversteek: droge kleding en schoenen. Pak deze goed waterdicht in, bijvoorbeeld in een afgesloten plastic zak. Zo weet u zeker dat u na de oversteek lekker droge kleren aan kunt trekken!
•Bij lang haar is een haarband o.i.d. ook prettig, omdat anders voortdurend de haren in uw ogen waaien

Pas op met camera’s, mobiele telefoons en andere zaken die niet tegen vocht kunnen.
Als deze nat worden is dat voor uw eigen verantwoording.